Til toppen

Lord Garvagh

Varenummer: 15051
Salgsenhet: STK
Forpakningsinfo: 2 KG per STK
Antall per kolli: 4
Minste antall: 1

ekskl. mva.

Pris i handlekurv er basert på en statisk gjennomsnittlig ostevekt. Faktura vil vise korrekt vekt.

Dette er en halvfast kumelksost med vasket skorpe. Den unge utgaven av er en mild og syrlig ost, mens den mer lagrede utgaven blir rikere og kraftigere på smak med en sødme som kan minne om den man smaker når løk har fått litt tid stekepannen.

På fjellgården til Rakel og Jarle på Rueslåtten har alle kuene sine egne navn. På tross av, eller kanskje nettopp på grunn, av at de er det minste melkebruket i Hol kommune produserer de helt fantastiske oster.

Bølingen er sammensatt av telemarkskuer som gir melk med helt unike ystekvaliteter, jerseykuer som gir melk med høyt fett- og proteininnhold og NRF som bidrar med stort volum spesielt egnet til yoghurt.

På Rueslåtten yster de blant annet Lord Garvagh, Rød Geit og Store Velten gjennom hele året. Dette innebærer at det vil være variasjoner på ostene laget på vintermelk og beitemelk. Det alterneres mellom hvilke oster som lages utfra melkemengde. Store Velten ystes i perioder der det er mye melk slik at man sikrer et tilnærmet jevnt innsett av oster i lagringskjelleren.

Beiteperioden starter ca 5. juni og varer til ca den 25. september. Den 10. juli flytter familien og kuene til Geitevasstølen. Der kan folk og fe ete og leke med utsikt over Hallingskarvet og Skarveheimen. Hadde Rueslåtten ystet i Frankrike kunne de uten å blunke klassifisert sine oster som «alpage». Det gode fjellgresset bidrar med unike aromaer til melken og sørger for at osten får en rik smak med tydelig preg av godt beite. All osten på gården lages av upasteurisert melk slik at de stedegne kvalitetene fra seter- og utmarksbeite utvikles i modningsrommene og tas med helt til bordet. Stølsmelken produseres fram til ca 25. august. Også naboen Ole, som driver med geit har geitene sine på støl i samme periode.

Ystingen starter alltid med at melken for-modnes over natten. Rueslåtten yster i et klassisk fransk ysterkar i kobber som tidligere har vært brukt til ysting av Comté. Selv om ysteutstyret er av det beste som kan skaffes overvåkes prosessen nøye av Jarle og Rakel. Når ostemassen har satt seg og deres største ost Store Velten tas ut ystekaret veier den rundt 20 kilo før drenering.  Til denne mengden ostemasse har det gått med rundt 150-200 liter melk. Den ferdige Store Velten veier mellom 13-17 kilo.

Etter at osten er ferdig drenert og tatt ut av formene legges den på hyller av granplank i modningsrommene. Granplank skal være spesielt gunstig for modningen av osten og benyttes blant annet av Meieriet i Burträsk som produserer den kjente Västerbottenosten. Modningsrommet er i en naturlig kjeller uten kjøling der temperaturen ligger på 8-14 grader avhengig av årstiden.

Under oppholdet i modningskjelleren snus og vaskes ostene 2-3 ganger i uken i 2-3 måneder til rødkitten har utviklet seg. Når ostene nærmer seg 3 måneder svekker rødkitten seg og skorpen begynner å tørke mer ut mens fargen endres noe. På dette stadiet slutter de å vaske ostene og går over til å pusse skorpen med en tørr svamp. Etter at osten har fått ukesvis med kjærlig pleie og oppfølging i lagringskjelleren sjekkes kvaliteten til Jarle er fornøyd og kan sende dem fra seg.

Egenskaper
Salgsenhet KG
Opprinnelse Norge
Melk Ku
Bestillingsvare Nei
Antall per Kolli 4
Nettovekt 2000 Gram
Horeca Ja