Skip to main content
Til toppen
Nyheter fra Giusti

Nyheter fra Giusti

Frukt eddik og Øko

Når vi karakteriserer en matvare eller en rett med uttrykket sur-søt trekker de fleste på skuldrene og ber oss om å «gå til neste punkt». Om en italiener derimot med en solid dose pasjon uttaler «agrodoooolce» skjønner man intuitivt at her handler det om balanserte smaker der det det sure møter det søte og skaper en unik smaksharmoni. Det som noen vil påstå er en form for verbal snobbisme vil jeg påstå er gastronomisk forankret i historien. 

Fra oppveksten er det få retter som var preget av det sur-søte, den mest ikoniske var kanskje kokt kjøtt servert med sursøt løksaus.  Tenker jeg så på mine italienske «agrodolce» opplevelser velter det på med smaksbilder fra den sensoriske hukommelsen. Due med en sursøt sennepssaus i Firence, hare med bitter salat og en sursøt saus med rosiner på Sicilia, store glass med Nonnas syltede grønnsaker agrodolce; «Giardinera» og selvfølgelig den Sicilanske klassikeren caponata etc etc. 

Kanskje er det slik at denne solide tradisjonen, og trangen til å komponere den ultimate sursøte smaken er noe italienerne er veldig gode på? En mulig bekreftelse på dette finner dere om dere kjøper en av de Giustis nye eddiker der det syrlige og søte fra frukt og bær er som en match fra oven. 
Basen utgjøres av vineddik av meget høy kvalitet som etter lagring blandes med frisk druemost og smaksettes med reduserte frukt- eller bærjuice. Blir man først hekta på disse eddikene er det ikke umulig at hele «batteriet» bestående av 5 ulike smaker havner i kjøkkenskapet for flittig å brukes i alt fra tradisjonell koking, rett på salater via coctailmiksing til konfektfyll. 

Skrevet av: Hans Petter Uleberg


Agrodolce alla Mela 250ml - frukteddik med eple

Dette er skoleeksempelet på hvor balansert og smaksrik man kan lage en frukteddik. Eddiken karakteriseres av vellykket balanse mellom syren og en aning bitre smaksnoter fra eddiken og den friske fruktsødmen fra eplene. Perfekt på salater, rå og kokte grønnsaker, rå og varmebehandlet fisk, i marinader og sursøte sauser. Noen dråper i en apple martini er heller ikke ueffent. 
 


Agrodolce al Melograno 250ml - frukteddik med granateple

Her blandes eddiken med juice fra både sure og søte granatepler slik at man får en balansert «agro-dolce» smak på sluttproduktet. Perfekt på en fenikkelcrudité til nystekt kyllingbryst, som glasering på andebryst eller noe dråper på en kveite-carpaccio. Bør oppbevares nær «barskapet» da den kan gjøre din favorittcocktail enda bedre – test den neste gang du skal lage en Cosmopolitan så blir du overbevist. 


Agrodolce al Lampone 250ml - bæreddik med bringebær

Her er de friske bringebærtonene framtredende. Balansert smak med flotte bærtoner og en finish der syren og sødme glir i hverandre. Det kan lett bli en favoritt dersom du tester det på frisk sommersalat med stekt kyllinglever og noen treninger sprøstekt pancetta. Ønsker du å gå marint anbefaler vi gjerne at du råmarinerer løvtynne skiver med laks i bringebær agrodolce. Vårens primører kan med fordel tilgodeses med litt av denne sammen med din beste olivenolje og nykvernet pepper. En sommerlig dessert bestående av sesongens friske bær og frukter med sabayonne vil alltid bli bedre med noen dråper av denne elsksiren. Om du fortsatt har noen dråper igjen etter sommeren bør du teste den i sausen neste gang høstens reinsdyrfilet står på menyen – hvis ikke får du nok kjøpe deg en flaske med påfyll. Igjen anbefaler vi på det varmeste at du tester den ut når hjemmebaren skal utforskes. For eksempel med en bringebærutgave av klassikeren Caprinia der du knuser litt friske bringebær med rumen, tilsetter sukkerlake og noen dråper Agrodolce al Lampone før du topper soda. 
 


Agrodolce ai Fichi 250ml - frukteddik med fiken

Denne eddiken har en mer fremtredende sødme enn de andre, selvfølgelig kombinert med den friske syren fra eddiken og druemosten. Fiken gir den en intens og rik moden smak. Nok en vinner på både frukt- og grønnsaks-salater. En absolutt vinner på toppen av risotto med gorgonzola og selvfølgelig sammen med det meste av ost. På Cocktailfronten kan noen dråper i en cocktail med røyksmak fra singelmalt gi en pikant smaksdybde.  
 


Agrodolce allo Zenzero 250ml - sursøt-eddik med ingefær

Her kombineres vineddik, druemost og ingefærjuice på en måte som gjør denne flasken til en vinner når du skal smaksette både mat og drikke. Neste gang du bestiller sushi anbefaler vi deg å lage din egen salat bestående av finstrimlet (typ julienne) gulrot og rettich som du vender med ingefær agrodolce og noen dråper Midsummer hotsauce. Det blir garantert heller ikke feil å dryppe den på løvtynne skiver med rå fisk. Vil også kunne være en X-faktor i sausen til et perfekt stekt andebryst. Om noen skulle lure på det så kan vi også bekrefte at alle cocktails der det brukes ingefær vil få en ekstra dybde om du bruker noen dråper med denne. 
 

Økologisk Acteto balsamico di Modena IGP

Acetaia Giuseppe Gusti har produsert Modenas sorte gull siden 1605. Familien har vært toneangivende i utviklingen av produksjonen og foredlingen av den lokale druemosten. I tillegg til deres «Aceto balsamico tradizionale di Modena DOP», med de to konsortium sertifiserte “Affinato” (minimum 12 år) og “Extravecchio”(minimum 25 år), har deres historiske serie «Aceto Balsamico di Modena IGP» klassifisert fra 1 til 5 medaljer fått et stort og trofast publikum i Norge. 

Giusti under ledelse av Claudio Stefani Giusti (17. generasjon Giusti) kunne de sikkert ha lent seg tilbake, men det har aldri vært på tale å hvile på laurbærene. Etter hvert som etterspørselen etter økologiske produkter økte startet de arbeidet med å kunne tilby tre økologisk sertifiserte varianter av den historiske serien. 

Eddikene i den økologiske serien er selvfølgelig kun basert på druemost fra økologisk og bærekraftig dyrking i nærområdet. Etter pressing reduseres mosten på tradisjonelt vis ved lav temperatur over lang tid. Dette gjøres for å bevare friskheten og forhindre uønsket karamellisering. Etter lagring og modning på ulike fat av ulike størrelse og treslag blendes eddikene for å oppnå den karakteren vi kjenner fra de konvensjonelle eddikene i den historiske serien.  

Vi har en tid hatt den yngste utgaven i sortimentet, men nå kan vi glede alle Giusti fans med ytterligere to varianter: 2 medaljer og 3 medaljer.

Balsamico di Modena IGP Organic 250ml Giusti 2 med

Balsamico di Modena IGP Organic 250ml Giusti 3 medLenker
Min side