Skip to main content
Til toppen
Produktet er ikke aktivt!

Bufar vellagret 12-24mnd 9kg, Valdresmeieriet

Varenummer: 15088
Salgsenhet: STK
Forpakningsinfo: 9.0 KG per STK
Antall per kolli: 1
Minste antall: 0,25
Pris i handlekurv er basert på en statisk gjennomsnittlig vekt. Faktura vil vise korrekt vekt

Denne utgaven av Bufarosten modnes på trehyller opp til et par år. I modningen utvikles små hull, den delikate gule fargen og mer av den gode smaken. Håndverket krever tålmodige sjeler, og resultatet er enestående.

Å være verdt sin vekt i gull er muligens en klisjé, men vi mener det er dekkende for Bufar fra Valdresmeieriet. Gullbarren som er å regne som kapital øker sin verdi når dyktige gullsmeder smelter gullet og foredler det til smykker. Bufar er nettopp det; et ostesmykke fra dalstrøka innafor. Verdens beste melk ystes og foredles av kyndige ystere på Valdresmeieriet. De eldste ostene legges til side for lang lagring. Noen av ostene vi har tilgang på er lagret i hele 3 år som er 1 år mer enn Bufarosten som vant Gull i World Cheese Awards i Bergen (som er denne utgaven)

Ostehjulene lagres på trehyller i temperaturstyrte modningsrom, og osten utvikler mer smak jo lenger den ligger lagret. Ostesmykkene håndteres med stor kjærlighet og snus og sjekkes 1 gang pr uke. Under modningen utvikles de håndplukkede ostene og får en rik duft, smak, gyllengul farge og tekstur.

Turid Wangensten på Valdresmeieriet forteller litt om navnet Bufar:
Før i tida vart buskapen flytta heim fra stølen på bufardagen. Før de reiste heim, ysta de en ost av helmelka som de kalte bufarost. Hovedpoenget med bufarosten er at de ikke hadde tid til å skille fløten fra skummamelka siste dagen på stølen, noe som førte til en helfeit ost laga på heilmjølk. Bufarosten har derfor en fin gul farge og en fyldig rund smak. Osten var også ofte ysta større enn de andre, og alt tyder på at det som har med bufar å gjøre, blir sett på som større, finere og gjevere enn det som ble laga tidligere på sommeren.
Osten modna de i kjelleren hjemme på gården og ble tatt fram til jul, juleselskap, eller gjestebud.

 

Egenskaper
Salgsenhet KG
Opprinnelse Norge
Melk Ku
Øvrige egenskaper Pasteurisert
Antall per Kolli 1
Nettovekt 9000 Gram
Horeca Ja
Lenker
Min side