Skip to main content
Til toppen
Ask Spekehus

Ask Spekehus

Ask Spekehus nyheter høsten 2021 og våren 2022

Som en del av dere har fått med dere så skjer det mye positivt på ASK om dagen. Det som begynte som gårdsforedling av egne råvarer har vokst til å bli en suksesshistorie i produksjonen av Norsk kvalitetsmat. Anne Marte og Kristoffer har vært framoverlente og nytenkende på alle vis. Gårdsanlegget i skogkanten mot Nordmarka har nå blitt for lite.
Dessverre har det ført til at vi, og våre kunder har vært tomme for enkelte Ask produkter i kortere og lengre perioder. Tilgangen på de store pølsene er de produktene Ask sliter aller mest med. Dette er imidlertid historie og produksjonen vil nå kunne møte etterspørselen.
Suksessen vil bare øke i intensitet og vi har brukt litt tid på å kikke i krystallkulen for å kunne opplyse dere om hva som skjer framover.


Nytt anlegg står klart i juni. I god matlagingstradisjon er alt gjort fra bunnen av, og tilpasset dagens behov og framtidig vekst. Sommeren 2021 brukes til innkjøring av anlegget og fra og med midten av august bør det meste være på stell. Produktene vi kjenner og elsker for den gode smaken og flotte teksturen vil være som i dag. Det eneste er at litt større bygg og noen nye maskiner vil bidra til en mer stabil teknisk kvalitet på produktene. Ikke minst vil nybygde klimarom sørge for jevnere tørking og mer stabil utvikling av den deilige edelmuggen.

Råvarene vil fortsatt ha fokus på dyrevelferd og økologi som sentrale verdier. En del av råvarene vil være økologisk som i dag. I tillegg vil Ask forsterke sin lokalmat profil ved å kjøpe slaktegris fra lokale bønder. Her er det snakk om frilandsgris – griser som selv bestemmer om de skal være ute eller inne. I stedet for økologisk kraftfôr (som ofte er importert) vil de spise lokal mat: korn, grønnsaker og myse.

Olav Lie-Nilsen, bonden på Øvre Kjekshus gård, har griser som mesker seg med blant annet mysen fra Thorbjørnrud ysteri. Denne symbiosen mellom osteproduksjon og svinehold er velkjent fra Parma i Italia der produksjonen av Parmeggiano Reggiano og Prosciutto di Parma er knyttet tett sammen. Nå vil Ask’s spekepølser bli produsert med svinekjøtt beriket med restene fra den lokale osteproduksjonen. Totalt sett at gir dette en mer bærekraftig produksjon med forsterket fokus på dyrevelferd og råvarekvalitet.

Skivede produkter i butikkformat har vært fraværende i en lang tid. Når produksjonen av store salamier kommer opp og står med et godt volum vil skivet Passe og Slegge bli tilgjengelig i 100 grams pakninger. Her er lanseringstidspunktet satt til september / oktober

 

ASK Brygghus  er historie slik vi har lært det å kjenne. Produksjonen og produktene vil legges direkte inn under Ask paraplyen framover. En konsekvens av dette er at en del produkter vil forsvinne etter hvert som lagrene går tomme. Det gjelder blant annet Ging Kong og IT. Fokuset framover vil være kombucha og andre produkter som kan assosieres til, og brukes sammen med spekematen.

Pizzasaus er et nytt produkt som er like rundt hjørnet. I disse dager smaker Ask til det som bør være et must for folk flest når de skal lage seg en pizza toppet med Slegge – og alt mulig annet godt fra Ask. Pizza er fokusområde for Ask i 2021, og de legger ut en ny pizzaoppskrift hver uke. Mye fint innhold på www.askgard.no

Håper dere har blitt litt klokere og som oss enda mer sultne på Ask produkter i tiden framover – Festen er ikke over: det er pølse igjen (Fritt etter de Lillos)Voi-voi den rette pølsa for de store dagene

Høytidsdagene står i kø, mai-kalenderen farges blodrød og ovale weekender gir oss rikelig med anledning til å feire det gode livet. Kveldene er også snart på sitt lyseste og inviterer forhåpentligvis til hygge utendørs. Nå når årets feiringer og sammenkomster er begrenset til kohorter er det enda større grunn til å by gjestene det beste. Ønsker du å gjøre kosen så enkel og velsmakende som mulig, og er spekepølsene fra Ask gode å ha.

Sammen med Ask gård ønsker vi å rette fokuset inn mot «den norskeste» pølsa i Ask sortimentet: Voi-Voi. Selv om alle pølsene fra Ask er laget på norske råvarer er Voi-Voi unik på grunn innslaget av fårekjøtt. Fårepølser er først og fremst et norsk fenomen og man spør en italiener om vedkommende har smakt «Salame di Pecora» vil de se ut som et spørsmålstegn. Her viser spekehuset seg fram på beste vis med en pølse der karve, ramsløk og einebær bidrar til en rik og balansert smak. Eller som Ask sier det selv «En mild og delikat pølse tuftet på de beste Norske ingrediensene.

Voi-Voi har sin selvskrevne plass på et hvert spekefat, eller på en fjøl med en kniv og som tiltygg til leskende drikke. Sammen med noen skiver av ditt beste fenalår og en eggerøre bola på smør og overdrysset med årets første gressløk fra hagen er det bare å heise flagget uansett hvilken dag det er. Voi-Voi er det perfekte grunnlaget om man ønsker lørdag hele uken, og som det heter i refrenget til Nora Brochstedts megahit fra MGP 1960:


«Voi voi! Uken er omme
Lørdagskvelden blir fin...
Lørdagskvelden blir fin...
Lørdagskvelden blir fin...
VOI VOI!»

 

 Lenker
Min side