Til toppen

Kjerringøy Ysteri

For mange reiseglade, nordmenn som utlendinger, står Kjerringøy nord for Bodø på listen over steder man bare må besøke.  Kjerringøy er sete for et unikt handelsanlegg fra 1800 tallet og er omgitt av fantastisk vakker natur og kulturlandskap. Stedet er skildret i lyriske vendinger av blant annet Halvdan Sivertsen:

«Æ går langs kvite strender nu og trur på morradagen.
På havørna og himmel´n som blir her når æ drar.
Å gå i land på Kjerringøy og stå med sug i magen.
Mens sjøfuglan og sola si at lyd og lys e klar.»

Midt i dette vakre landskapet finner vi Kjerringøy Ysteri drevet av Oddbjørn Olsen. Han henter sin melk fra lokale bønder og om noen gang naturens skjønnhet skal påvirke en råvare må det være her. I tillegg vet vi at graset er ekstra frodig og danner utgangspunkt for spennende terroir for melk til osteproduksjon.

Ysteriet produserer tre ulike typer ost. En muggost, en hvitmugg ost og en vasket halvfast ost. Skulle vi ha noe å utsette på ostene må det være at det hender vi er utsolgt, og det er jo strengt tatt et luksusproblem.



Sorter Navn (a > å)

Blå Kjerringøy

Upasteurisert blåmuggost fra Kjerringøy, litt nord for Bodø. Kjerringøy gård yster bare av melk fra egne kyr. Blå Kjerringøy har den unike kombinasjonen av å framstå som mild, men samtidig smaksrik. Osten har en gyllen ostemasse med fin blå marmorering og en mørk ytterskorpe. Smaken er balansert uten for påtrengende saltinnslag.
15020

Kvit Kjerringøy

Dette er en hvitkittost laget på gårdens egen, upasteuriserte rå melk. Vakkert, karakteristisk kittlag rundt den kremete gylne ostemassen. Fin balanse mellom salt og bitterhet. Ostemassen varierer fra halvfast og kremet til mer rennende avhengig av modning.
15018

Rød Kjerringøy

Rød Kjerringøy lages på helt fersk, upasteurisert melk. Osten ystes på seinhøsten og vinteren. Etter ysting går ostene til modningskjelleren. Gjennom den første lagringstiden vaskes ostene med en saltvannsoppløsning som gir et rødlig bakteriebelegg. Dette gir den karakteristiske smaken på osten.
15019

Rød Kjerringøy 200g

Rød Kjerringøy lages på helt fersk, upasteurisert melk. Osten ystes på seinhøsten og vinteren. Etter ysting går ostene til modningskjelleren. Gjennom den første lagringstiden vaskes ostene med en saltvannsoppløsning som gir et rødlig bakteriebelegg. Dette gir den karakteristiske smaken på osten.
15119