Kjerringøy Ysteri
For mange reiseglade, nordmenn som utlendinger, står Kjerringøy nord for Bodø på listen over steder man bare må besøke. Kjerringøy er sete for et unikt handelsanlegg fra 1800 tallet og er omgitt av fantastisk vakker natur og kulturlandskap. Stedet er skildret i lyriske vendinger av blant annet Halvdan Sivertsen:
«Æ går langs kvite strender nu og trur på morradagen.
På havørna og himmel´n som blir her når æ drar.
Å gå i land på Kjerringøy og stå med sug i magen.
Mens sjøfuglan og sola si at lyd og lys e klar.»
Midt i dette vakre landskapet finner vi Kjerringøy Ysteri drevet av Oddbjørn Olsen. Han henter sin melk fra lokale bønder og om noen gang naturens skjønnhet skal påvirke en råvare må det være her. I tillegg vet vi at graset er ekstra frodig og danner utgangspunkt for spennende terroir for melk til osteproduksjon.
Ysteriet produserer tre ulike typer ost. En muggost, en hvitmugg ost og en vasket halvfast ost. Skulle vi ha noe å utsette på ostene må det være at det hender vi er utsolgt, og det er jo strengt tatt et luksusproblem.